Over ons

Wij zijn Henk en Margreet Hortensius. Wij zijn niet alleen al meer dan 30 jaar partners in het leven, maar sinds 2018 vormen wij ook samen Hortensius Habitat Management B.V. Vanuit onze passie voor natuur en milieu proberen we het voorkomen en bestrijden van ongedierte(plagen) zo natuurlijk mogelijk aan te pakken.

Ook willen we een verandering in de branche teweegbrengen. Het begint al vroeg: zelfs bij de bouw van woningen kun je al nadenken hoe je ongedierteplagen kunt voorkomen. Individuele bestrijding is kostbaarder dan met zijn allen de juiste inrichting verzorgen.

Wie is Margreet?

Margreet heeft een achtergrond als directiesecretaresse. Een reorganisatie bij haar bedrijf dwong haar nieuwe keuzes te maken in het leven. Ze ging een maand naar India waar ze bij Navdanya alles heeft geleerd over ecologische landbouw in een globaal perspectief, het belang van biodiversiteit en vrijheid van zaden.

Haar passie ligt in het helpen van mensen in de complexe situaties die je bij ongediertebestrijding soms tegenkomt. Mede hierom wil zij zich meer richten op het omgevingsrecht. Hier kun je veel meer kijken naar oorzaak en gevolg; mensen helpen met o.a. rapportages wanneer de woonomgeving niet voldoet aan een de (minimale) eisen om plagen te voorkomen.

Wie is Henk?

Wellicht ken je Henk van Imkerij Hortensius. Al sinds zijn zevende houdt hij bijen, en in 2010 richtte hij zijn imkerij op. Daarmee is hij in 2018 gestopt en richt zich nu volledig op Hortensius Habitat Management. Henk is een rebel, een idealist. Hij houdt van een uitdaging en heeft deze lange tijd gevonden in het imkeren, guerrilla farming, moestuinieren, vrijheid van zaden, het voorkomen van GMO’s, een andere manier van voedsel produceren en open source technologieën. Nu zoekt hij de uitdaging in het zo goed mogelijk oplossen en voorkomen van problemen met ongedierte. Naast bestrijdingstechnicus is Henk ook erkend houtadviseur.

Ook is Henk bestuurslid van de Plan Brancheorganisatie.

Platformplaagdierbeheersing.nl

Waarom ongediertebestrijding?

Veel mensen vragen ons hoe we van het houden van bijen bij ongediertebestrijding zijn gekomen. Eigenlijk was de stap maar klein. We werden vaak gebeld voor het weghalen van bijenzwermen, maar ter plaatse bleken het eigenlijk altijd wespen. Dit soort dieren mag je alleen verwijderen als je gediplomeerd bestrijdingstechnicus bent. Uit praktisch oogpunt is toen eerst Henk, en daarna ook Margreet voor het diploma gegaan. Bij de opleiding lag de focus veel meer op voorkomen dan bestrijden, en dat inspireerde.

Wij willen de branche van binnenuit veranderen, anders doet Europa het voor ons. Minder gebruik van biocide, veel meer kijken naar het zo onaantrekkelijk maken van onze leefomgeving voor de plaagdieren die er net zo graag verblijven. Dit noemen we Intergrated Pest Management (IPM): een integrale aanpak die uitgaat van preventie.

Uitdagingen

Er zit veel uitdaging in dit werk. We komen soms in schrijnende situaties terecht die je niet in de koude kleren gaan zitten. Wij willen mensen dan zo goed mogelijk helpen. Ook het gebruik van biociden is een uitdaging. Soms kun je er niet omheen, en moet je ze wel gebruiken. Maar waar het kan vermijden we ze. Liever gebruiken we weringsmaterialen. De enorm goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig vormen ook een uitdaging. Door het gebrek aan luchtcirculatie bouwt het vocht zich op en ontstaan er schimmels. Henk is deskundig in het opsporen van vocht in woningen, en ook schimmels bestrijden we. Bij houtconservering kom je veel in historische gebouwen. Hier ligt de uitdaging in het bestrijden van de aantasting van het hout, terwijl je wel het karakter en de ziel van de plek behoudt. Soms betekent dit dat je het hout helemaal moet omzeilen en een nieuwe constructie moet maken. Het zijn vaak hersenkrakers, moeilijk en uitdagend.

“Bestrijding is geen doel, maar een middel”

© Copyright - Hortensius